Strona główna        Kontakt


TRUSKAWKA KASZUBSKA NA ŚWIĘCIE PRODUKTU TRADYCYJNEGO

Około 50 wystawców, blisko 90 produktów tradycyjnych i nawet 20 tys. odwiedzających, a wszystko przy pięknej pogodzie i w malowniczej scenerii Parku Oliwskiego – tak wyglądało drugie już Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego, które odbyło się w niedzielę, 25 maja 2008 r.

Mieszkańcy regionu i turyści mieli okazję poznać i posmakować m.in. specjałów znajdujących się na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Województwo pomorskie może poszczyć się aż 75 produktami żywnościowymi na tej liście, która uwzględnia przede wszystkim stare, co najmniej 25-letnie receptury. A są to m.in. okrasa z gęsiny, kiszka kaszubska, czernina kaszubska, fefernuski i grochowinki kociewskie, miód kaszubski oraz przetwory z żurawiny, które stanowią niezaprzeczalnie kulinarną wizytówkę Pomorza.

Oliwską imprezę odwiedziło bardzo wielu gości. Mieli oni okazję poznać smak m.in. szandara kociewskiego czy też napić się soku z kwiatu czarnego bzu. Prawdziwym przebojem był chleb ze smalcem i ogórkiem, wielu amatorów miały też wędliny własnego wyrobu.

Podczas Święta Produktu odbył się też finał regionalny VIII edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizował go samorząd województwa pomorskiego wraz z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie. Konkurs skierowany był do producentów produktów lokalnych, firm gastronomicznych i gospodarstw agroturystycznych.

Nagrody przyznano w dwóch kategoriach: na najlepszy lokalny i tradycyjny produkt żywnościowy i najlepszą regionalną i tradycyjną potrawę kuchni polskiej prezentowaną w ofercie placówek gastronomicznych wykorzystujących lokalne i tradycyjne surowce.

- To wielkie święto dla całego województwa – mówił podczas wręczania nagród wicemarszałek województwa Leszek Czarnobaj. – Mogę zapewnić, że samorząd województwa będzie się angażować w promocję tych wyrobów w całej Polsce.

Plany idą jednak dalej. Promocja regionalnych wyrobów kulinarnych za granicą wiąże się też z ustanowieniem dla nich unijnej ochrony prawnej.


- Już wysłaliśmy do Unii wnioski o prawną ochronę truskawki kaszubskiej i miodu kaszubskiego - mówi Kazimierz Sumisławski, dyrektor Departamentu Środowiska, Rolnictwa i Zasobów Naturalnych Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego.

 

http://www.wrotapomorza.pl/pl/ srodowisko_obszary/aktualnosci/wydarzenia/
gdansk_swieto_produktu_tradycyjnego_2008

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


4370 raz(y) oglądano.

Truskawki kaszubskie dojrzewają na słonecznych stokach wzgórz morenowych w otoczeniu jezior i lasów sosnowych, muskane wiatrem od morza. Bardzo słodkie i aromatyczne, są wyśmienite!
mapka
Obszar produkcji Truskawki Kaszubskiej na POJEZIERZU KASZUBSKIM
Truskawka Kaszubska lub Kaszëbskô Malëna jest produktem tradycyjnym województwa pomorskiego.
Truskawka Kaszubska lub Kaszëbskô Malëna jest wpisana do europejskiego systemu nazw i oznaczeń geograficznych. Rozporządzeniem Komisji Europejskiej (WE) nr 1155/2009 z dnia 27 listopada 2009 r. nazwę produktu zarejestrowano jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.
znaczek
Truskawka Kaszubska lub Kaszëbskô Malëna to produkt zgłoszony do europejskiego systemu nazw i oznaczeń geograficznych. Aplikuje o Chronione Oznaczenie Geograficzne.

„Kremowe Malënë” - mus z truskawek kaszubskich jest produktem tradycyjnym województwa pomorskiego mus
i otrzymał „Perłę 2005” w ogólnopolskim konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo
puchar